Składniki:
- 500 g surowej dyni (może być trochę więcej, wtedy zupa będzie gęstsza),
- 2 ziemniaki,
- cebula pokrojona w kostkę,
- 2 marchewki,
- 1 mała pietruszka,
- posiekany ząbek czosnku,
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw,
- łyżeczka przyprawy curry,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki oliw.
- groszek ptysiowy lub grzanki.
Przygotowanie:
- Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek.
- Następnie dodaj pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj curry, lekko obsmaż.
- Całość dodaj do gotującego się wywaru, gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj, dopraw do smaku, można dodatkowo zabielić łyżką śmietany.
- Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Zupa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Polecam.