Jutro pizza ma swoje święto. Międzynarodowy Dzień Pizzy to świetny pretekst by bez wyrzutów sumienia zjeść kilka kawałków swojej ulubionej pizzy, w ulubionej Włodawskiej pizzerii Atmosfera Cafe jutro 10 % rabatu na wszystkie pizze.
Podstawą pizzy jest ciasto, to ono tak naprawdę decyduje o wszystkim. Każda pizzeria ma swoja sprawdzoną recepturę, której tajemnicy pilnie strzeże. Jest jednak kilka uniwersalnych zasad. – Pizza powinna być pieczona w jak najwyższej temperaturze, ciasto powinno zawierać oliwę, bo ona odpowiada za jego chrupiąca strukturę, najlepiej pracuje się z ciastem, które swoje odleży, u nas w Atmosfera Cafe ciasto „leżakuje” 24 godziny w lodówce – zdradza Sylwester Lis pizzer. Jak można w domu uzyskać podobny efekt? – Robimy ciasto drożdżowe, możemy dodać do niego jajko, koniecznie oliwę, lub olej. Nie przesadzamy z dodatkami, szczególnie takimi, które puszczają dużo wody, jak pieczarki. Pieczemy w maksymalnej temperaturze, na grubej blaszce lub kamieniu do pizzy.
A dodatki? Sylwester Lis, właściciel znanej włodawskiej pizzerii i restauracji Atmosfera Cafe, zauważył, że ulubionym dodatkiem do pizzy jest szynka i kurczak : – Klienci wybierają szynkę wiórkowaną, lub w plastrach, często też proszą o dodatkowy ser.
Najbardziej znaną na świecie pizzą stała się pizza neapolitańska. Ta oryginalna, wypiekana w Neapolu składa się z pomidorów San Marzano oraz sera mozzarella di bufala campana, który wyrabiany jest z krowiego mleka. Mąka, która używana jest do pizzy neapolitańskiej, powinna być typu 0 lub 00. Do ciasta używa się drożdży neapolitańskich lub browarnianych. Ciasto ugniatane powinno być ręcznie lub przy użyciu miksera wieloobrotowego, a jego grubość nie może przekraczać 3 milimetrów. Co ciekawe, pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 stopni w piecu opalanym dębowym drewnem. W roku 2009 Komisja Europejska przyznała pizzy neapolitańskiej tytuł wyrobu tradycyjnego z certyfikatem TSG.
Sprawdzony przepis na domową pizzę
Na jedną pizzę potrzebujemy:
200 gram mąki (najlepiej chlebowej)
125 ml ciepłej wody
20 gram świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
po łyżeczce soli i cukru
Z ciasta wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość wałkujemy na cienki placek. Dodajemy sosu pomidorowego, ulubione dodatki i ser. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (najlepiej ustawić go na maksymalna temperaturę). Pieczemy około 10 minut, aż spód się ładnie przypiecze, a ser roztopi.
A to ciekawe
Najdroższa pizza kosztowała 2745 dolarów. Została przyrządzona z suszonych na słońcu pomidorów, szkockiego wędzonego łososia, medalionów z dziczyzny, jadalnego złota, homara marynowanego w wytrawnym koniaku oraz nasączonego szampanem kawioru. Przygotowano ją z okazji walentynek. Największa pizza świata miała 37,4 m. średnicy i została przygotowana z pół tony mąki, 800 kg sera i 900 kg pomidorów. Przygotowano ją w hipermarkecie w Johannesburgu, w Południowej Afryce.