Składniki na biszkopt:
- 6 jaj,
- 1 szkl. cukru kryształu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 mąki pszennej,
- 2-3 łyżeczki kakao.
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao, lekko wymieszać. Piec w temp 160-180 st. 30-40 min.
Masa:
- 3 budynie czekoladowe,
- 600 ml mleka,
- 6 łyżeczek cukru
Z podanych wyżej składników ugotować budyń.
Utrzeć 1 masło i dodawać po trochę ostudzonego budyniu. 40 dkg rodzynek utopić w 1/2 szkl. alkoholu i 1/2 szkl. herbaty. Zostawić na 3-4 godziny. Następnie odsączyć. Biszkopt przekroić na pół, nasączyć alkoholem, w którym moczyły się rodzynki. Wyłożyć gotową masę na jeden placek i przykryć drugim, na to wyłożyć resztę masy. Na masę wyłożyć rodzynki wymieszane z czekoladą. 1 czekoladagorzka+1 czekolada mleczna, rozpuścić wymieszać z rodzynkami.