Składniki:
- 6 jaj,
- 1 l śmietany kwaśnej,
- 1 l mleka,
- 1 margaryna
- 1 galaretka owocowa,
- 3 kieliszki alkoholu,
- 3 łyżki kakao + cukier waniliowy,
- 1,5 szkl cukru pudru,
- bakalie, herbatniki lub biszkopty.
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlać śmietanę rozmąconą z jajami i gotować aż wytworzy się ser. Przecedzić i gorący utrzeć. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem a następnie połączyć z wystudzonym serem. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao do drugiej posiekane bakalie. Biszkopty lub herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i skropić alkoholem, wyłożyć ciemną masę, a następnie jasną. Zalać tężejącą galaretką, można przybrać owocami. Wstawić do lodówki.