- 1 opakowanie ciasta francuskiego (można kupić np. w Lidlu czy Tesco, koszt ok. 3-4 zł.)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 7-8 pieczarek,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, dowolne przyprawy.
Przygotowanie:
1. Piersi kroimy w kostkę, doprawiamy ulubionymi przyprawami, podsmażamy, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Pieczarki i cebulę drobno siekamy i również podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu odparowania całej wody.
3. Ciasto francuskie podzielić na kilka kwadratów, na środek kładziemy przestudzone pieczarki a na to kurczaka. Końce ciasta zwinąć w sakiewkę lub kopertę. Gotowe „zawiniątka” możemy posmarować rozkłóconym jajkiem.
4. Sakiewki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta ( o ile się nie mylę to ok 15-20 min w 200 st. )
5. Podajemy z sosem czosnkowym, pyyyyychota !