Składniki:
- 1.5 szkl. mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 3 łyżki kakao,
- 125 jogurtu naturalnego,
- 3/4 szkl. oleju słonecznikowego,
- 3 jajka,
- 1/2 szkl. wiśni z syropu,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao, w drugiej jogurt, olej i jajka.
2. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać wiśnie osączone z syropu i pokrojoną drobno czekoladę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
3. Ciasto wlać do formy o wymiarach 28×24 cm (lub do tortownicy).
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 30-40 min.