Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Home / Kulinaria / Cukinia faszerowana mięsem mielonym
_DSC0019-001

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 30 dag mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, ulubione zioła, można dodać odrobinę ostrej papryki i curry
  • 2 pomidory lub sos pomidorowy,
  • żółty ser.

Przygotowanie:

1. Cukinię myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół, środek należy wydrążyć łyżeczką, tak aby powstały łódeczki.

2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, smażymy aż zbrązowieje. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy. Zdejmujemy z ognia.

3. Gotowe mięso przekładamy do wydrążonych cukinii.

4. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem, lub można użyć gotowego sosu bądź przecieru pomidorowego.

5. Cukinie układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy naczynie.

6. Wstawiamy do nagrzanego  do 180 C piekarnika, zapiekamy ok 20-30 minut aż ser się rozpuści a cukinia będzie miękka.

Podajemy na gorąco. Smacznego :) !

About TV Włodawa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12345

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

17 odwiedzających teraz
2 gości, 15 bots, 0 członków
Cały czas: 479 o godz. 07-29-2015 12:09 am UTC
Najwięcej dzisiaj: 28 o godz. 01:05 am UTC
Ten miesiąc: 162 o godz. 09-07-2017 04:36 pm UTC
Ten rok: 236 o godz. 05-11-2017 04:36 pm UTC