Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 30 dag mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, ulubione zioła, można dodać odrobinę ostrej papryki i curry
- 2 pomidory lub sos pomidorowy,
- żółty ser.
Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół, środek należy wydrążyć łyżeczką, tak aby powstały łódeczki.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, smażymy aż zbrązowieje. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy. Zdejmujemy z ognia.
3. Gotowe mięso przekładamy do wydrążonych cukinii.
4. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem, lub można użyć gotowego sosu bądź przecieru pomidorowego.
5. Cukinie układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy naczynie.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika, zapiekamy ok 20-30 minut aż ser się rozpuści a cukinia będzie miękka.
Podajemy na gorąco. Smacznego !