Składniki:
- 2 duże paczki herbatników,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 1 kostka margaryny,
- 1/2 l. mleka,
- 2 jajka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 galaretka cytrynowa.
Przygotowanie:
1 ½ szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Pozostałe mleko należy wymieszać dokładnie z jajkami i budyniami.Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze około 1 min, aż budyń zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy galaretkę,mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Miękką margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo chłodny budyń.
Blaszkę wykładamy herbatnikami, na to wykładamy masę budyniową, na budyń następne ciastka, potem masę krówkową, kolejne ciastka, a na koniec tężejącą śmietanę i startą czekoladę.
Bita śmietana:
- 1/2 l. śmietany,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny (rozpuścić w 1/2 szkl. wody).
Śmietanę ubijamy z cukrem,następnie dodajemy żelatynę.
Ciasto wstawić do lodówki.