SKŁADNIKI:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 kremówka ( 20 dag),
- 3 jajka,
- 4 czubate łyżki cukru,
- 1 łyżka brandy (aczkolwiek nie jest konieczne )
- wiórki czekoladowe do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Połamaną czekoladę wrzucamy do miski lub garnuszka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę wstawiamy do lodówki, a gdy będzie całkowicie zimna, ubijamy ją na sztywno. Jajka myjemy w gorącej wodzie, starannie oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę ( najlepiej nad parą). Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie ubijamy jednolitą, kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie mieszamy z bitą śmietaną ( odłóż 1-2 łyżki do dekoracji), alkoholem i piana z białek. Gotowy krem rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki by się mocno schłodził. Przed podaniem dekorujemy odłożoną śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
PALCE LIZAĆ !