Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Home / Kulinaria / Brazylijski krem czekoladowy

Brazylijski krem czekoladowy

 

_DSC3349

SKŁADNIKI:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 kremówka ( 20 dag),
  • 3 jajka,
  • 4 czubate łyżki cukru,
  • 1 łyżka brandy (aczkolwiek nie jest konieczne :) )
  • wiórki czekoladowe do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:

Połamaną czekoladę wrzucamy do miski lub garnuszka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę wstawiamy do lodówki, a gdy będzie całkowicie zimna, ubijamy ją na sztywno. Jajka myjemy w gorącej wodzie, starannie oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę ( najlepiej nad parą). Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie ubijamy jednolitą, kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie mieszamy z bitą śmietaną ( odłóż 1-2 łyżki do dekoracji), alkoholem i piana z białek. Gotowy krem rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki by się mocno schłodził. Przed podaniem dekorujemy odłożoną śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

PALCE LIZAĆ :) !

About TV Włodawa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12345

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

25 odwiedzających teraz
8 gości, 17 bots, 0 członków
Cały czas: 479 o godz. 07-29-2015 12:09 am UTC
Najwięcej dzisiaj: 80 o godz. 12:00 am UTC
Ten miesiąc: 303 o godz. 11-18-2017 12:33 pm UTC
Ten rok: 303 o godz. 11-18-2017 12:33 pm UTC