Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Home / Kulinaria / Brazylijski krem czekoladowy

Brazylijski krem czekoladowy

 

_DSC3349

SKŁADNIKI:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 kremówka ( 20 dag),
  • 3 jajka,
  • 4 czubate łyżki cukru,
  • 1 łyżka brandy (aczkolwiek nie jest konieczne :) )
  • wiórki czekoladowe do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:

Połamaną czekoladę wrzucamy do miski lub garnuszka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę wstawiamy do lodówki, a gdy będzie całkowicie zimna, ubijamy ją na sztywno. Jajka myjemy w gorącej wodzie, starannie oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę ( najlepiej nad parą). Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie ubijamy jednolitą, kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie mieszamy z bitą śmietaną ( odłóż 1-2 łyżki do dekoracji), alkoholem i piana z białek. Gotowy krem rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki by się mocno schłodził. Przed podaniem dekorujemy odłożoną śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

PALCE LIZAĆ :) !

About TV Włodawa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12345

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

19 odwiedzających teraz
13 gości, 6 bots, 0 członków
Cały czas: 479 o godz. 07-29-2015 12:09 am UTC
Najwięcej dzisiaj: 35 o godz. 08:04 am UTC
Ten miesiąc: 229 o godz. 06-21-2018 05:32 pm UTC
Ten rok: 229 o godz. 05-16-2018 10:27 am UTC