Składniki:
- 2 łyżki kakao,
- 1 szkl cukru,
- 2 jajka,
- 1/2 szkl oleju,
- 1 szkl mleka,
- 2 szkl mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 słoik dżemu wiśniowego,
- 1 op. galaretki wiśniowej.
Przygotowanie:
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao i 2 łyżki dżemu, ucierając.
2. Dodać olej, mąkę wymieszaną z sodą oraz mleko, dokładnie połączyć.
3. Ciasto przelać do natłuszczonej, obsypanej mąką podłużnej formy.
4. Piec ok 40 min w temp. 180 st.
5. Resztę dżemu dobrze podgrzać,rozpuścić w nim galaretkę, ostudzić.
6. Ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć tężejącym dżemem.